Gå til hovedindhold

Idéfase om ny planlægning ved Tobberup

Idéfase for et område til et biogasanlæg

Indhold

    Debatfolder biogasanlæg nord for Tobberup

    Resume 

    Bioenergi Hobro Nord ApS ønsker at etablere et biogasanlæg cirka 2 km nord for Hobro på et areal vest for hovedvejen mellem Hobro og Vebbestrup, samt at etablere en gasledning fra anlægget til naturgasnettet ved Valsgaard. 

    Der har i forsommeren 2023 været gennemført en fordebat omkring et biogasanlæg med den samme placering, men her gik processen i stå på grund af ændringer i projektet. Bioenergi Hobro Nord ApS har nu fremsendt en fornyet ansøgning og ønsker planprocessen og miljøvurderingsprocessen genoptaget. 

    Hovedpunkterne i den fornyede ansøgning i forhold til den tidligere ansøgning er, at anlægget nu vil indeholde opsamling af biproduktet CO2 i et LCO2-anlæg. Anlægget er designet til at rense CO2-rågas fra gasopgraderingsanlægget. Efter rensning gøres CO2- gassen flydende og oplagres i tankanlæg inden afhentning med tankbiler. 

    Første led i planlægningsprocessen for etablering af et biogasanlæg er en debatfase, hvor 
    alle har mulighed for at komme med input til den miljøkonsekvensrapport (tidligere benævnt 
    VVM-redegørelsen), som skal udarbejdes. 
    Mariagerfjord Kommune opfordrer alle interesserede til at komme med idéer og forslag til hvilke emner, der skal belyses i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger senest 10. februar 2025

    Planlægningen for biogasanlægget 
    Mariagerfjord Kommune har i kommuneplan 2012-2025 udpeget et område mellem Tobberup og Vebbestrup nord for Hobro til etablering af biogasanlæg. 

    I forslag til kommuneplan 2024 er der i stedet udpeget et energilandskab ved Øster Doense/Valsgård/Vebbestrup. Området ligger nord for Valsgård, syd for Arden, og mellem de økologiske forbindelser omkring ådalene ved Simested Å og Villestrup Å. Området har potentiale til at kunne indeholde biogasanlæg og andre anlæg på fladen, som for eksempel solceller. 

    Der skal gennemføres en vurdering af virkninger på miljøet i form af en miljøkonsekvensrapport (tidligere benævnt VVM-redegørelse) samt udarbejdes forslag til kommuneplantillæg, forslag til lokalplan og miljøvurdering af planforslagene, inden der eventuelt kan gives tilladelse til projektet. 

    Miljøkonsekvensrapporten og miljøvurderingen af planerne samles i én samlet miljørapport. 
    En miljøkonsekvensrapport giver en samlet beskrivelse af projektet og dets miljøkonsekvenser og danner grundlag for såvel en offentlig debat og den endelige beslutning om projektets gennemførelse. I miljøkonsekvensrapporten vil der blandt andet blive gjort rede for anlæggets virkninger på mennesker, flora, fauna og landskab.

    Risikovirksomhed
    Det samlede gassystem i det reviderede projekt får et volumen, der resulterer i en gasmængde på over 10 ton. Dette medfører, at anlægget skal godkendes i henhold til Risikobekendtgørelsen som kolonne 2 virksomhed, hvor der gennemføres en udvidet sikkerhedsgennemgang af gassystemet. Sideløbende med planprocessen vil der derfor i samarbejde med de øvrige risikomyndigheder, dvs. Nordjyllands Beredskab, Arbejdstilsynet og Politiet, blive arbejdet hen imod en godkendelse af biogasanlæggets sikkerhedsdokument.

    Planlægning og miljøvurdering
    Projektets realisering kræver et kommuneplantillæg til Mariagerfjord Kommuneplan, en lokalplan, en miljøvurdering af kommuneplantillæg og lokalplan samt en miljøkonsekvensvurdering af projektet.

    Mariagerfjord Kommune forventer at de to miljøvurderinger slås sammen i én miljørapport, som belyser de miljømæssige konsekvenser af planerne og projektet. Det er ansøger, som udarbejder miljørapporten.

    Miljørapporten vil belyse planens og projektets mulige påvirkning af omgivelserne. De emner, der skal belyses i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger, kan være emner som borgere og myndigheder foreslår i denne høring.

    Lovgrundlag
    Høringen foretages på baggrund af § 35 stk. 3 i miljøvurderingsloven (lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)). Høringen skal sikre, at offentligheden og berørte myndigheder gives mulighed for at afgive kommentarer og stille spørgsmål, inden kommunen foretager en afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens indhold. 

    Der foretages ikke en høring af berørte stater jf. miljøvurderingslovens § 38, idet projektet ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet i en anden stat.

    Hovedspørgsmål
    En række hovedspørgsmål vil sammen med relevante forslag og idéer fra debatfasen blive belyst i den kommende miljørapport:

    • Hvordan kommer det til at se ud?
    • Mangler der visualiseringspunkter?
    • Hvordan berøres lokalområdet og naboer af anlæggelsen og driften af anlægget?
    • Hvordan vil biogasanlægget påvirke natur og landskab?
    • Vil biogasanlægget forstyrre dyre- og plantelivet?
    • Kommer det til at støje?
    • Kommer der lugt fra anlægget?
    • Hvor meget grøn energi kan biogasanlægget producere?
    • Hvordan kan miljøpåvirkningerne minimeres?
    • Er der andet, du ønsker undersøgt? 

    Er der andet, du ønsker undersøgt?

    Den videre planlægning
    Den nuværende fordebat er første fase i en række aktiviteter frem mod en eventuel realisering af projektet. 

    Når fordebatten er slut, vil vi vurdere de indkomne idéer og forslag og beslutte, om der skal udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg, lokalplan, en miljøkonsekvensrapport og en miljørapport.

    Forslag til planerne, miljøkonsekvensrapport og miljørapport samt udkast til § 25-tilladelse vil komme i høring i mindst 8 uger. Her får du mulighed for at komme med bemærkninger til planerne. Indkomne bemærkninger vil indgå i beslutningen om planernes endelige vedtagelse.

    Til slut kræves en tilladelse efter § 25 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

    Mariagerfjord Kommune har miljøtilsynet med anlægget både i anlægs- og driftsfasen og kan til enhver tid stille krav om overholdelse af tilladelser og lovkrav.

    Frist for indsendelse af idéer og forslag
    Forslag og idéer til emner, der ønskes belyst i miljørapporten, skal sendes til Mariagerfjord Kommune, så vi har det i hænde senest 10. februar 2025. Dit navn, adresse og eventuelt e-mail bedes anført.

    Idéer og forslag skal sendes til:

    plan@mariagerfjord.dk

    eller til

    Mariagerfjord Kommune
    Teknik og Byg
    Nordre Kajgade 1
    9500 Hobro

    Sidst opdateret: 20. januar 2025