Kontakt
Telefontider
Mandag-tirsdag-fredag: 10:00-12:00
Torsdag: 13:00-15:00
Telefon: 97 11 30 00
Skriv dit barn op til en plads i dagtilbud/SFO via Digital Pladsanvisning.
I Mariagerfjord Kommune bruger vi digital opskrivning via Nem Plads.
I Mariagerfjord Kommune fordeles pladserne til dagpleje, vuggestue og børnehave efter anciennitet beregnet ud fra ansøgningstidspunkt jf. dagtilbudsloven.
Det betyder, at en ledig plads som udgangspunkt tildeles det barn, der har et aktuelt behov og den højeste anciennitet på ventelisten.
Der er imidlertid forhold, som vægter højere end ancienniteten.
Ledige pladser fordeles således i følgende rækkefølge:
1. Børn med særlige behov
2. Søskende til allerede indskrevne børn i institution
3. Anciennitet beregnet ud fra ansøgningstidspunkt
Børn, der tilbydes plads i et integreret børnehus, er sikret plads i institutionen indtil skolestart.
Ønsker forældrene plads i et eller flere dagtilbud, hvor der aktuelt ikke er ledig plads, tilbydes plads i det dagtilbud som ligger tættest på bopælen, hvor der er ledig plads.
Pladser til dagpleje fordeles som udgangspunkt 2 mdr. før behovsdato og pladser til vuggestue og børnehave fordeles 3 mdr. før behovsdato.
Vi bestræber os på, at du hurtigst muligt efter fordeling af pladser, vil modtage et tilbud om enten dagpleje, vuggestue eller børnehave.
Har dit barn søskende i en institution eller dagpleje, kan barnet få søskendefordel.
Er der ledig plads i dagtilbuddet, kan du bruge søskendefordelen. Det er det søskendebarn, der har stået på venteliste til pågældende tilbud i længst tid, der får den første ledige plads.
Det betyder, at dine børn skal være i samme tilbud i mindst én måned. Søskende kan således ikke arve en plads fra hinanden.
Der er søskendefordel for børn, der er tilmeldt samme adresse (folkeregister).
Tvillinger, trillinger med videre kan få tilbudt plads i samme pasningstilbud.
Alle børn har ret til at blive optaget i et dagtilbud i en anden kommune end opholdskommunen fra det tidspunkt, hvor der er givet tilsagn om et tilskud fra opholdskommunen til brug for dagtilbud (jævnfør pasningsgarantien). Det sker på følgende måde:
Ansøgning om en dagtilbudsplads indsendes til opholdskommunen, hvor forældrene samtidig orienterer om, at de ønsker at benytte en plads i en anden kommune. Når opholdskommunen har godkendt ansøgningen, får forældrene tilsagn om godkendt tilskud til kommunal pasning af barnet, som kan benyttes til at få barnet passet i en anden kommune.
Opholdskommunen beregner og opkræver forældrebetaling for pladsen
Kommunen kan lukke ventelisten for optagelse af børn fra andre kommuner efter særlige regler, der er anført i dagtilbudsloven.
Alle børn har i forbindelse med flytning til anden kommune ret til at bevare en plads i et dagtilbud.
Det er vigtigt, at kontakte Pladsanvisningen for at høre hvad en plads koster, når man vil gøre brug af en plads i en anden kommune end opholdskommunen, da taksten beregnes ud fra særlige kriterier.
Eksempelvis kan en vuggestueplads, hvis pladsen er dyrere i institutionskommunen end i opholdskommunen, koste væsentlig mere end institutionskommunens takst.
Som forældre på barsel har I ret til en deltidsplads på 30 timer om ugen i et dagtilbud. I Mariagerfjord Kommunes dagtilbud kan en deltidsplads benyttes i tidsrummet kl. 08:00 – 14:00.
Deltidspladser kan benyttes til børn i aldersgruppen fra 26 uger og indtil skolestart mod en reduceret egenbetaling. Tilbuddet om deltidspladser kan benyttes i kommunale og private institutioner og til en plads over kommunegrænsen.
Deltidspladsen skal anvendes for en sammenhængende periode, men kan dog afbrydes, hvis fraværet er af mindre end 5 ugers varighed. Forældrene har pligt til at oplyse opholdskommunen, hvis fraværet afbrydes af en periode på mere end 5 uger eller fraværet på anden vis ophører.
Hvis din ansøgning om deltidsplads omhandler en plads i en privat institution eller et dagtilbud i en anden kommune, skal ansøgningen indgives til kommunalbestyrelsen i opholdskommunen, senest 2 måneder før deltidspladsen ønskes. Den periode, hvor forældrene benytter deltidspladsen i et dagtilbud, skal påbegyndes den 1. i en måned og ophøre den sidste hverdag i den måned, hvor retten til fraværet udløber. Forældre skal oplyse opholdskommunen om afbrydelse eller ophør af fravær, senest 2 måneder før ændringen skal træde i kraft.
Du søger en deltidsplads via NemPlads
Har du har spørgsmål vedrørende deltidspladser kan du kontakte Pladsanvisningen.
Kombinationstilbud betyder, at man har en deltidsplads i et dagtilbud og samtidig modtager et tilskud fra kommunen til fleksibel privat pasning.
Hvis I som forældre har et dokumenteret arbejdsbetinget behov for pasning uden for dagtilbuddenes normale åbningstider, kan I benytte et såkaldt kombinationstilbud.
Et kombinationstilbud består af en deltidsplads i en daginstitution samt tilskud til privat pasning uden for daginstitutionens åbningstid i minimum 10 timer om ugen.
Dit barn kan få et kombinationstilbud, hvis:
Tilbuddet kan ikke tidsmæssigt overskride en fuldtidsplads i et af kommunens dagtilbud, som i Mariagerfjord Kommune er på 48 timer i dagplejen og 51,5 time i børnehusene.
Kombinationen af de 48 timer i dagplejen og de 51,5 timer i børnehusene kan ske fuldstændig fleksibelt.
Omfanget af tiden i dagtilbuddet og pasningen hjemme opgøres som et gennemsnit over mindst 4 uger.
For at kunne få tilskud til privat pasning i kombinationstilbuddet, skal forældre udarbejde og indgå en pasningsaftale med en privat børnepasser, om pasning af barnet.
Se i øvrigt også afsnit om Privat Pasningsordning
Vi skal have din ansøgning minimum 1 måned før, at du ønsker at benytte ordningen. Ordningen kan ændres eller opsiges med en måneds varsel til d. 1. i måneden.
Du søger via NemPlads
Hvis du har spørgsmål til kombinationstilbud kan du kontakte Pladsanvisningen.
Du har mulighed for at søge om økonomisk fripladstilskud, så du kan få nedsat forældrebetalingen til dagtilbudspladsen.
På Børne- og Socialministeriets hjemmeside kan du se den aktuelle fripladsskala samt læse mere om beregning af indkomstgrundlaget.
Du skal anvende den digitale løsning på NemPlads til at søge om økonomisk fripladstilskud. Fripladsen bevilges fra den 1. i måneden efter ansøgningen er modtaget. Der kan ikke søges økonomisk friplads med tilbagevirkende kraft.
Hvis du har søgt som enlig forsørger, har du pligt til at give besked, hvis dine familiemæssige forhold ændrer sig. Se vejledning Enlig eller samlevende? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk friplads (star.dk)
Det er vigtigt, at beregningen af personlig indkomst foretages korrekt. Ved indsendelse af oplysninger til kontrolteamet, der behandler årlig efterregulering af selvstændige erhvervsdrivende, udfyldes oplysninger om indkomst via selvbetjeningsløsningen - efterregulering.
Viser slutligningskontrollen, at den faktiske indkomst, der har været til rådighed, har været væsentligt højere end indkomsten på bevillingstidspunktet, for eksempel på grund af specielle skattetekniske fradrag, vil fripladstilskuddet blive beregnet om og ekstraopkrævning vil blive fremsendt.
Når der er indmeldt mere end 1 barn i et pasningstilbud pr. husstand, er du berettiget til søskendetilskud.
Hvis du bor alene, vil du få søskendetilskud, hvis børnene er tilmeldt på din adresse. Hvis børnene er tilmeldt hos hver sin forældre, ydes der ikke søskendetilskud.
Hvis du er samlevende med en person, der også har børn, der er indmeldt i et pasningstilbud, vil der kunne ydes søskendetilskud. Dette sker ikke automatisk. Hvis I ikke modtager søskendetilskud er det en god idé at kontakte personalet i Pladsanvisningen.
Der er fastsat følgende lovtekst i dagtilbudsloven §35:
Ved privat pasning jf. dagtilbudslovens §80 fastsætter kommunalbestyrelsens søskendetilskud til et beløb, der svarer til mindst 85% af søskendetilskuddet til en plads beregnet af de budgetterede bruttodriftsudgifter for det billigste alderssvarende dagtilbud efter dagtilbudslovens § 19 stk. 2-4 og § 21 stk. 2 og 3 i opholdskommunen.
Søskendetilskud til privat pasning må ikke overstige et beløb, der svarer til søskendetilskuddet til en plads beregnet for det billigste alderssvarende dagtilbud i opholdskommunen. Søskendetilskuddet udbetales til forældrene sammen med kommunalbestyrelsens tilskud til privat pasning. Tilskuddet skal anvendes til den private pasning.
Kommunen indhenter oplysninger om den del af den enkelte måneds husstandsindkomst, som indberettes til indkomstregisteret. Kommunen foretager i den forbindelse en sammenligning af den del af den foreløbigt opgjorte indkomst, som vedrører indkomster i indkomstregisteret, med de faktiske registrerede indkomstoplysninger i registeret.
Kommunen foretager en genberegning af den konkrete måneds foreløbige fripladstilskud, hvis indkomstsammenligningen viser en afvigelse på mindst 5 trin på fripladsskalaen. Kommunerne skal efter partshøring herefter hurtigst muligt trække for meget tildelt økonomisk fripladstilskud fra eller lægge for lidt tildelt økonomisk fripladstilskud til den førstkommende opkrævning af forældrebetaling for en plads i et dagtilbud.
I de særlige tilfælde, hvor et eventuelt for lidt tildelt økonomisk fripladstilskud skal trækkes fra den førstkommende opkrævning af forældrebetaling, og dette overstiger forældrenes resterende del af betalingen, kan den resterende del af beløbet efterbetales til den eller de forældre, som har retten til tilskuddet.
For forældre i privatinstitutioner vil et eventuelt for lidt eller for meget tildelt fripladstilskud skulle tilbagebetales af eller efterbetales direkte til den eller de forældre, der har retten til tilskuddet. Det samme gør sig gældende i de tilfælde, hvor et barn ikke længere er indskrevet i et dagtilbud, fritidshjem eller klubtilbud m.v.
Hvis genberegningen medfører, at forældrene ikke har fået tildelt økonomisk fripladstilskud i tre sammenhængende måneder som følge af indkomstændringer, der ikke skyldes ændring af husstandssammensætning, skal forældrene søge om økonomisk fripladstilskud på ny. Hvis ansøgningen indgives inden udgangen af den måned, der følger efter den 3. måned, hvor fripladstilskuddet ikke er tildelt, skal fripladstilskuddet tildeles fra starten af denne måned.
Det er muligt for forældrene at få omberegnet det økonomiske fripladstilskud, når betingelserne er opfyldt, og borgeren for eksempel ikke ønsker at afvente, at indkomstændringerne fremgår af indkomstregisteret.
Hvis månedens husstandsindkomst forventes at falde eller stige udover en udsvingsgrænse på et beløb svarende til fem trin på fripladsskalaen, vil kommunen skulle foretage en ny foreløbig opgørelse af månedens husstandsindkomst og tildele fripladstilskud på baggrund af denne.
En indkomstændring, som ligger inden for udsvingsgrænsen, vil ikke medføre omberegning i løbet af året, men vil i stedet indgå ved den endelige opgørelse af de enkelte måneders husstandsindkomst i forbindelse med den årlige efterregulering.
Kommunen kan ikke omberegne det økonomiske fripladstilskud alene på baggrund af oplysninger fra indkomstregisteret. Oplysningerne fra indkomstregisteret kan derfor som udgangspunkt kun anvendes bagudrettet i forbindelse med genberegningen eller efterreguleringen.
Kommunen kan dog på baggrund af oplysninger fra indkomstregisteret anmode forældrene om yderligere oplysninger med henblik på at fastslå, om fripladstilskuddet skal omberegnes. Der skelnes i reglerne mellem situationer, hvor der sker henholdsvis en nedgang og en forhøjelse af husstandsindkomsten.
Omberegning ved nedgang i husstandsindkomsten
Hvis der i løbet af året sker en nedgang i husstandsindkomsten, som svarer til mindst fem trin på fripladsskalaen, vil fripladstilskuddet kunne omberegnes, når ændringen er indtrådt. Omberegningen kan dog tidligst ske med virkning fra begyndelsen af den måned, der følger efter ansøgerens meddelelse til kommunen.
Det samme gør sig gældende, hvis der i løbet af året sker en forøgelse i antallet af børn i husstanden under 18 år, eller modtageren får status som enlig forsørger.
Hvis der i løbet af året sker en forhøjelse af husstandsindkomsten, som svarer til mindst fem trin på fripladsskalaen, skal det økonomiske fripladstilskud omberegnes med virkning fra begyndelsen af den måned, der følger nærmest efter ændringens indtræden.
Det samme gør sig gældende, hvis der i løbet af året sker en mindskelse af antallet af børn i husstanden under 18 år, eller modtagen ikke længere har status som enlig forsørger.
Forældrenes oplysningspligt
Forældrene skal til brug for omberegning oplyse kommunen om alle forhold, som har betydning for størrelsen af det økonomiske fripladstilskud. Forældrene har dog ikke pligt til at oplyse om indkomstændringer, medmindre det er oplysninger om indkomst fra selvstændig virksomhed eller oplysninger om indkomster, som ikke er skattepligtige her i landet.
Forældrene har fortsat oplysningspligt i forhold til alle andre oplysninger, herunder husstandssammensætning, civilstatus m.v., der kan medføre ændringer i det økonomiske fripladstilskud.
I den årlige efterregulering foretages en endelig opgørelse af de enkelte måneders husstandsindkomst, og på grundlag heraf foretages en endelig beregning af de enkelte måneders økonomiske fripladstilskud.
Den endelige beregning af den enkelte måneds økonomiske fripladstilskud sammenholdes med det økonomiske fripladstilskud, der hidtil er blevet tildelt for samme måned. Det hidtil tildelte økonomiske fripladstilskud for en måned udgør summen af det foreløbige fripladstilskud for måneden og et eventuelt justeringsbeløb som følge af den efterfølgende genberegning af samme måneds fripladstilskud.
Hvis efterreguleringen viser, at der er blevet tildelt enten for lidt eller for meget økonomisk fripladstilskud i de enkelte måneder i løbet af året, skal beløbet enten tilbagebetales af eller efterbetales til forældrene. Efterreguleringen kan gennemføres, når årsopgørelsen fra SKAT foreligger, og sker blandt andet på baggrund af årsopgørelsen og oplysninger fra indkomstregisteret.
Afgørelse om efterregulering kan som udgangspunkt ikke genoptages som følge af, at afgørelse om årsopgørelsen fra SKAT genoptages. Afgørelse om efterregulering kan dog genoptages, hvis en genoptagelse af årsopgørelse medfører en ændring af den årlige husstandsindkomst på mindst 25.000 kroner.
Hvis afgørelse om årsopgørelse påklages, kan endelig afgørelse om efterregulering ikke træffes, før klagesagen om årsopgørelsen er behandlet.
Formålet med efterreguleringen er:
At sikre en grundig verificering af de foreløbige tildelinger af økonomisk fripladstilskud på grundlag af den del af de enkelte måneders husstandsindkomst, som skal indberettes til indkomstregisteret.
At samle op på ændringer i de enkelte måneders husstandsindkomst, som i løbet af året har ligget under udsvingsgrænsen for omberegning og genberegning.
At foretage en endelig opgørelse af de indkomster, som ikke skal indberettes til indkomstregisteret, og som deles ligeligt på årets 12 måneder
For mere information om økonomisk fripladstilskud skal du henvende dig til din kommune (borger.dk)
Beregning af den årlige fripladsskala
Fripladsskalaen blev oprindeligt offentliggjort og opdateret årligt som et bilag til bekendtgørelse om dagtilbud (dagtilbudsbekendtgørelsen). Fripladsskalaen er fra 2023 blevet og vil fremover blive offentliggjort i en særskilt bekendtgørelse, nemlig bekendtgørelse om indtægtsgrænser for økonomisk fripladstilskud i dag-, fritids- og klubtilbud (retsinformation.dk).
Denne bekendtgørelse bliver fremadrettet udstedt årligt med de opdaterede indtægtsgrænser for det følgende finansår. Skemaet med de udspecificerede indtægtsgrænser vil ligeledes årligt blive offentliggjort på denne og andre relevante sider på uvm.dk.
Indtægtsgrænserne i fripladsskalaen reguleres årligt og metoden bag
Fripladsskalaens nedre og øvre indtægtsgrænse reguleres én gang årligt pr. 1. januar med 2,0 pct. Disse 2,0 pct. tillægges eller fratrækkes en tilpasningsprocent for det pågældende finansår. Dette gælder ligeledes for forhøjelsen af fripladsgrænserne for enlige forsørgere, som fremgår i dagtilbudsbekendtgørelsens § 27, stk. 1.
Fripladsskalaens regulerede nedre og øvre fripladsgrænser afrundes til nærmeste beløb i kroner deleligt med 100. Den regulerede forhøjelse af fripladsgrænserne for enlige forsørgere afrundes til nærmeste beløb i kroner.
Fripladsskalaen er inddelt i 95 indtægtsgrænser, der beregnes ved, at differencen mellem den nedre og øvre indtægtsgrænse i fripladsskalaen deles med 95. Resultatet afrundes til nærmeste beløb i kroner.
Ved den første indtægtsstigning, som er regnet fra fripladsskalaens nedre indtægtsgrænse, fastsættes forældrenes betaling til 5 pct. af den tilskudsberettigede forældrebetaling, som er defineret i dagtilbudsbekendtgørelsens §§ 23-26. For hver efterfølgende indtægtsstigning, forhøjes forældrenes betaling med 1 pct. af den tilskudsberettigede forældrebetaling.
Telefontider
Mandag-tirsdag-fredag: 10:00-12:00
Torsdag: 13:00-15:00
Telefon: 97 11 30 00