Gå til hovedindhold

Idéfase om ny planlægning ved Hejring

Idéfase for et område til vedvarende energi.

Indhold

    Debatfolder Energipark Hejring

    Resume 
    Mariagerfjord Kommune begynder planlægningen for anlæg til vedvarende energi ved Hejring. Vi opfordrer derfor alle til at komme med idéer og forslag til planlægningen og til miljøvurderingens indhold.

    Formålet med planlægningen er at udlægge et nyt område til vedvarende energi i form af vindmøller, solceller og Power-to-X anlæg (PtX-anlæg), herunder batterianlæg og transformerstation.

    Mariagerfjord Kommune opfordrer alle interesserede til at komme med idéer og forslag til planlægningen samt til hvilke emner, der skal belyses i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger og alternativer til det ansøgte projekt senest den 18. november 2024. 

    Borgermøde 
    Der var borgermøde 30. oktober 2024 kl. 17-19 på Klejtrup Musikefterskole i Klejtrup. 
    Du kan se præsentationen fra borgermødet her:
    Samlet præsentation Hejring

    Politisk beslutning
    Her kan du læse mere om Byrådets behandling af sagen den 28. august 2024

    Ansøgningsmateriale
    Energipark Hejring - Fælles ansøgning Eurowind og BioCirc
    Energipark Hejring - Fællesansøgning Eurowing og BioCirc - kortbilag
    Tillægsansøgning vedr. Hvilsom-Hejring Energipark
    Tillægsansøgning kortbilag

    Projektet og området
    Eurowind Energy og BioCirc har sendt en fælles ansøgning om realisering af Energipark Hejring til Mariagerfjord og Viborg Kommuner. Projektet omfatter i alt 14 vindmøller med en højde på op til 180 meter og 385 hektar solceller. Heraf ligger 6 vindmøller og 195 hektar solceller i Mariagerfjord Kommune, mens de resterende 8 vindmøller og 190 hektar solceller ligger i Viborg Kommune. Energiparken skal erstatte de eksisterende fem vindmøller i området, der blev opstillet i 2012. Efter modtagelsen af den fælles ansøgning fra BioCirc og Eurowind Energy A/S har BioCirc fremsendt en tillægsansøgning på yderligere to vindmøller i Mariagerfjord Kommune. Med denne tilføjelse vil der både i Mariagerfjord Kommune og Viborg Kommune blive opstillet 8 vindmøller på op til 180 meter, så projektet består af i alt 16 vindmøller. 

    Det er Eurowind Energy’s hensigt at Energipark Hejring skal være en del af Green Hydrogen Hub (GHH) ved Lille Thorup. Der skal etableres en direkte linje mellem Energipark Hejring og et elektrolyseanlæg ved Lille Thorup, så strømmen kan leveres uden om det kollektive elnet og sikre en stabil og billig strømtilførsel til elektrolyseanlægget og forskellige kompressorer i GHH. Hvis det ikke er muligt at placere elektrolyseanlægget i Lille Thorup, skal det placeres i tilknytning til energipark Hejring.

    Eurowind Energy arbejder ligeledes på at etablere en fjernvarmeløsning, der skal forsyne de nærliggende byer, Hvilsom, Hvornum og Klejtrup med fjernvarme. Det er Eurowind Energy’s hensigt at underbygge den lokale forankring ved hjælp af fjernvarmeforsyning via varmepumpe, da det er forbundet med en række fordele, som omfatter lokal udnyttelse af energien, øget forsyningssikkerhed, sikre den billigste fjernvarmeløsning til forbrugerne samt gennemsigtige og stabile varmepriser.

    Derfor har Eurowind Energy været i dialog med forsyningsselskaberne i de ovenstående byer. På baggrund af denne dialog har Eurowind Energy i samarbejde med repræsentanter fra Klejtrup fjernvarme og Hvornum Landsbyråd udarbejdet en samarbejds- og hensigtserklæring om at undersøge mulighederne for at etablere fjernvarme i forbindelse med Energipark Hejring.

    På denne baggrund skal planlægningen give mulighed for:

    • opstilling af 16 vindmøller med totalhøjde på op til 180 meter. Vindmøllerne skal stå i et let opfatteligt geometrisk mønster.
    • opstilling af ca. 385 hektar solceller.
    • opstilling af varmepumper og batterianlæg.
    • opstilling af PtX-anlæg.

    Området anvendes i dag til landbrugsformål med spredt bebyggelse samt til et
    vindmølleområde med fem vindmøller. De fem eksisterende vindmøller nedtages, hvis
    projektet realiseres.

    Området ligger i landzone og er omfattet af gældende lokalplan og kommuneplanramme for eksisterende vindmøller. Realisering af projektet kræver, at eksisterende plangrundlag aflyses og erstattes af en lokalplan samt en kommuneplan, som udlægger et nyt rammeområde.

    Projektområdet vil blive retableret, når området ikke længere anvendes til formålet. 

    Planlægning og miljøvurdering
    Projektets realisering kræver et kommuneplantillæg til Mariagerfjord Kommuneplan, en lokalplan, en miljøvurdering af kommuneplantillæg og lokalplan samt en miljøkonsekvensvurdering af projektet.

    Mariagerfjord Kommune forventer at de to miljøvurderinger slås sammen i én miljørapport, som belyser de miljømæssige konsekvenser af planerne og projektet. Det er ansøger, som udarbejder miljørapporten.

    Miljørapporten vil belyse planens og projektets mulige påvirkning af omgivelserne. De emner, der skal belyses i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger, kan være emner som borgere og myndigheder foreslår i denne høring. Kommunen forventer indledningsvis, at miljørapporten blandt andet skal omhandle den visuelle påvirkning af landskabet samt miljøkonsekvenser ved naboboliger i form af støj, skyggekast og refleksioner.

    Lovgrundlag
    Høringen foretages på baggrund af § 35 stk. 3 i miljøvurderingsloven (lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)). Høringen skal sikre, at offentligheden og berørte myndigheder gives mulighed for at afgive kommentarer og stille spørgsmål, inden kommunen foretager en afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens indhold. 
    Der foretages ikke en høring af berørte stater jf. miljøvurderingslovens § 38, idet projektet ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet i en anden stat.

    Mariagerfjord Kommunes klimamål
    Projektet vil bidrage positivt til opnåelse af de klimamål, som Byrådet har opsat i forhold til klimaplanen. Klimaplanen indeholder mål om reduktion af områdets CO2-udledning med 430.000tons pr. år frem mod 2030 – svarende til ca. 10 tons pr. indbygger pr. år. Ud af den samlede, målsatte CO2-reduktion, er det forudsat at bidraget fra VE (vedvarende energi) ligger i størrelsesordenen 309.000 tons CO2.

    Den direkte CO2-reducerede effekt af den ansøgte energipark skønnes at ligge i størrelsesordenen 42.000 tons, svarende til 1 ton pr. indbygger eller ca. 10% af det samlede reduktionsmål frem mod 2030 og ca. 14% af målsætningen for bidraget fra VE.

    Hvad skal planen indeholde og miljøvurderingen belyse?
    Høringen har til formål:

    • At indkalde ideer og forslag mv. fra offentligheden med henblik på planlægningsarbejdet før udarbejdelsen af kommuneplantillægget.
    • At give offentligheden mulighed for at afgive kommentarer og stille spørgsmål, før kommunen afgiver en udtalelse om, hvor omfattende og detaljerede de oplysninger skal være, som bygherren skal fremlægge i miljøkonsekvensrapporten.

    En række emner vil sammen med relevante idéer og forslag fra idéfasen indgå i planerne og blive belyst i miljøkonsekvensvurderingen, som udarbejdes efter denne fase.

    Hovedspørgsmål
    En række hovedspørgsmål vil sammen med relevante forslag og idéer fra debatfasen blive belyst i den kommende miljøvurdering.

    • Hvordan kommer det til at se ud?
    • Hvordan berøres lokalområdet og naboer af anlæggelse og driften af energiparken?
    • Hvordan vil vindmøllerne og solcellerne påvirke natur og landskab?
    • Vil vindmøllerne og solcellerne forstyrre dyre- og plantelivet?
    • Kommer det til at støje?
    • Kommer der gener med refleksioner?
    • Hvor meget energi kan energiparken producere?
    • Hvordan kan miljøpåvirkningerne minimeres? 

     Er der andet, du ønsker undersøgt?

    Den videre planlægning
    Den nuværende idéfase er første fase i en række aktiviteter frem mod en eventuel realisering af vindmølleprojektet. I idéfasen har alle borgere, foreninger, interesseorganisationer og myndigheder mulighed for at komme med idéer og forslag.

    Når idéfasen er slut, vil vi vurdere de indkomne idéer og forslag og beslutte, om der skal udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg, lokalplan, en miljøkonsekvensrapport og en miljørapport.

    Forslag til planerne, miljøkonsekvensrapport og miljørapport samt udkast til § 25-tilladelse vil komme i høring i mindst 8 uger. Her får du mulighed for at komme med bemærkninger til planen. Indkomne bemærkninger vil indgå i beslutningen om planernes endelige vedtagelse.

    Til slut kræves en tilladelse efter § 25 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

    Mariagerfjord Kommune har miljøtilsynet med anlægget både i anlægs- og driftsfasen og kan til enhver tid stille krav om overholdelse af tilladelser og lovkrav.

    Frist for indsendelse af idéer og forslag
    Forslag og idéer til emner, der ønskes belyst i den videre planlægning, skal sendes til Mariagerfjord Kommune, så vi har det i hænde senest den 18. november 2024. Dit navn, adresse og eventuelt e-mail bedes anført.

    Idéer og forslag skal sendes til:
    plan@mariagerfjord.dk 

    eller til

    Mariagerfjord Kommune
    Teknik og Byg
    Nordre Kajgade 1
    9500 Hobro

    Kontaktpersoner
    Vibeke Kjær Christensen
    Tlf.: 97 11 36 74
    Mail: plan@mariagerfjord.dk

    Karen Traberg Larsen
    Tlf.: 20 49 59 26
    Mail: karel@mariagerfjord.dk

    Sidst opdateret: 4. november 2024