Gå til hovedindhold

Omsorgstandpleje, Socialtandpleje og Specialtandpleje

Her kan du finde informationer om dine muligheder, hvis du har behov for omsorgstandpleje, socialtandpleje eller specialtandpleje.

Indhold

    Tandpleje til borgere med særlige behov

    Tandplejen i Mariagerfjord Kommune har to klinikker:

    • Den kommunale tandlægeklinik i Hobro, Skolegade 12
      Den kommunale tandlægeklinik i Hadsund, Stadionvej 9

    Regionernes tandpine- og tandlægevagt

    I hver region er der oprettet Tandpine- eller Tandlægevagter, som man kan benytte i det omfang, borgeren kan transporteres til Tandpine-/Tandlægevagten. Vær opmærksom på, at man ikke alle steder kan møde op uden forudgående, telefonisk aftale. Og tjek på forhånd, hvad behandlingen koster og om der skal betales kontant. Du kan læse mere om de enkelte regioners tandpine-/tandlægevagt i det følgende:

    • Region Midtjylland har Tandlægevagt i Holstebro og i Århus
    • Region Nordjylland har Tandpinevagt i Aalborg

    Akut nødbehandlingsbehov uden for tandlægevagtens åbningstid

    Hvis borgeren har et akut behov for tandbehandling, og der ikke er mulighed for at benytte en af de ovennævnte nødbehandlingsmuligheder, må borgerens egen læge eller vagtlægen tilkaldes.

    Lovgivning

    Sundhedsloven

    Bekendtgørelse om tandpleje

    Vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje

    Vejledning af omfanget af kravene til den kommunale og regionale tandpleje

    Klagevejledning

    Vil du klage over en behandling, skal du i første omgang rette henvendelse til overtandlægen i Mariagerfjord Kommune: 97 11 52 36.

    Opnås der ikke enighed, kan du klage over den sundhedsfaglige behandling til Styrelsen for Patientklager.

    Vil du ansøge om erstatning for en behandlingsskade, skal du pr 1. juli 2024 søge erstatning hos Patienterstatningen.

    Omsorgstandpleje er et tandplejetilbud igennem kommunen til voksne borgere, der af fysiske og/eller psykiske årsager er forhindrede i, eller som kun med stort besvær, kan benytte de almindelige tandplejetilbud.

    Omsorgstandpleje indeholder

    • Generel og individuel forebyggelse og sundhedsfremme, inklusiv hjælp til mundhygiejne (herunder instruktion i tandpleje til både patient og relevant omsorgspersonale)
    • Undersøgelser af tand-, mund- og kæberegionens sundhedstilstand
    • Behandlinger af symptomer, sygdomme og funktionsforstyrrelser i tand-, mund- og kæberegionen, så denne bevares i god funktionsdygtig stand under hensyntagen til den enkeltes samlede tilstand.

    Formålet med omsorgstandpleje 

    • At sikre borgeren så god tyggefunktion som muligt
    • At holde borgeren smertefri
    • At give den enkelte borger mulighed for at opretholde sit selvværd og sociale kontakter

    Målgruppen for tilbuddet om omsorgstandpleje 

    • Borgere på plejehjem
    • Borgere, der bor i eget hjem/ældrebolig eller lignende med mange hjælpeforanstaltninger, og som reelt kan sidestilles med plejehjemsbeboere i henseende til muligheden for at benytte eksisterende tandplejetilbud

    Det fremgår samtidig af lovbemærkningerne, at det ikke er tanken, at en bredere kreds af svagelige ældre eller handicappede, der kan behandles på almindelige tandklinikker, hvoraf mange er handicapvenlige, skal være omfattet af omsorgstandplejetilbuddet. Omsorgstandplejen kan foregå i eget hjem, hvor mulighederne dog kan være begrænsende. Det kan også foregå på en af kommunens tandklinikker i Hobro eller Hadsund, som er indrettet med handicapvenlige adgangsforhold med mulighed for behandling i egen kørestol.

    Der er pr 1. januar 2018 indført fritvalgsordning for omsorgstandpleje. Det betyder, at borgere, som tilbydes omsorgstandpleje på en af de kommunale tandklinikker, i stedet kan vælge at modtage tandplejetilbuddet hos en privat praktiserende tandlæge/klinisk tandteknikker. Ønsker man ikke at benytte sig af en af de kommunale tandklinikker, skal man kontakte den kommunale tandpleje, før der indgås aftale med en privat behandler.

    Det er frivilligt, om man ønsker at blive visiteret til ordningen. Hvis man er visiteret til omsorgstandpleje, kan man ikke samtidigt få tilskud til tandbehandling fra den offentlige sygesikring. Visitation sker ved skriftlig ansøgning på skema. Skemaet kan fås ved henvendelse til sekretæren på plejecentrene eller ved kontakt til Tandplejen. Det skal være en fagperson eks. plejepersonale, hjemmehjælp/sygeplejerske eller tandlæge, som skal udfylde henvisningsskemaet og helbredsskemaet. Der gives tilladelse til automatisk træk i pensionen samtidig.

    Betaling

    Ordningen betales som egenbetaling. Du kan se beløbet for egenbetaling via dette link. 

    Visitation til omsorgstandpleje

    Det er den kommunale tandpleje, der varetager visitation til Omsorgstandpleje. Kontakt kan ske via telefon eller mail (se kontaktoplysninger nederst på siden). 

    Orientering om leverandørskifte

    Pr. 1. januar 2023 overgik udførelsen af omsorgstandplejen i Mariagerfjord Kommune fra den kommunale tandpleje til den private virksomhed HjemmeTandplejen.

    HjemmeTandplejen vil få ansvaret for al kontakt til borgere, pårørende og personale, som er visiteret til omsorgstandpleje, og som den kommunale tandpleje har varetaget hidtil. Så hvis der opstår spørgsmål om f.eks. behandlingen af en borger, om hvornår tandplejen kommer til en borger næste gang eller om, hvornår en borger sidst har fået tandbehandling, skal HjemmeTandplejen kontaktes på telefon 70 275 285. Man kan ringe til HjemmeTandplejen fra kl. 8-15 mandag til torsdag, og fredag kl. 8-12. Patienter og pårørende er naturligvis også velkomne til at kontakte HjemmeTandplejen direkte.

    Borgerne, som er omfattet af omsorgstandplejen, får brev fra tandplejen om skiftet af leverandør. Heri fremgår det også, at alle data om tandbehandling mv. er overført fra den kommunale tandpleje til HjemmeTandplejen.

    Borgere, som vil benytte deres ret til frit valg af leverandør, og hermed vælge privat tandlæge, vil fortsat kunne benytte sig af dette.

    Læs mere omkring Hjemmetandplejen. 

     

    Betaling for socialtandpleje?

    Der er ingen egenbetaling. Det er gratis.

    Socialtandpleje, eller specialtandpleje eller omsorgstandpleje?

    De borgere, der bliver tilbudt socialtandpleje, vil have vanskeligt eller umuligt ved at benytte tandplejen hos privatpraktiserende tandlæger. Hovedparten af målgruppen for socialtandpleje er hjemløse, benytter tilbud som væresteder, herberger og varmestuer, eller kan ikke opholde sig i egen bolig. Det betyder, at hovedparten af borgere i målgruppen for socialtandpleje ikke er omfattet af muligheden for direkte henvisning eller visitation til special- eller omsorgstandpleje ved akut behov for tandpleje.

    I visse tilfælde kan patienter, der synes at høre ind under socialtandplejeordningen, dog af kommunen blive visiteret videre til behandling i special- eller omsorgstandplejeordningen, hvis dette synes hensigtsmæssigt ud fra en konkret vurdering.

    Behandlinger i socialtandplejen

    I socialtandplejen tilbydes to typer behandling:

    • Akut tandbehandling med henblik på at afhjælpe smerter, andre symptomer og andre akutte tilstande fra tænder og mund, dels funktionsopbyggende behandling, der tager sigte på at afhjælpe tyggeproblemer pga. mangel på tænder eller kosmetisk skæmmende mangel på tænder, som opleves socialt uacceptabel.
    • Der kan også tilbydes behandling i ”fuld bedøvelse”, hvis det skønnes nødvendigt ud fra en faglig vurdering.

    Hvor?

    Tandplejen udføres på en af kommunens tandklinikker (se adresser under generelt øverst på denne side).

    Tandplejen kan også udføres af en privatpraktiserende tandlæge, hvis det er mest hensigtsmæssigt. Denne vurdering foregår i visitationsprocessen og kommer an på din situation. Behandling kan først påbegyndes i privat praksis, når der er indgået aftale med Mariagerfjord Kommune om det.

    Færdiggørelse af behandling

    Mariagerfjord Kommune skal sørge for, at den visiterede behandling færdiggøres. Det gælder også hvis du er visiteret til Socialtandplejen i en anden kommune og du undervejs er flyttet til Mariagerfjord Kommune.

    Visitation

    Du skal visiteres til socialtandpleje og du skal opfylde nogle kriterier for at kunne blive visiteret.

    • Man skal tilhøre de mest socialt udsatte grupper fx være i målgruppen for aktivitets- og samværstilbud eller have midlertidigt ophold i kommunalt tilbud til personer med særlige sociale problemer, være hjemløs, eller være i målgruppen for herberg, varmestuer eller værested på grund af hjemløshed.
    • Man skal have meget svært ved eller slet ikke kunne benytte de øvrige tandplejetilbud i fx omsorgs- og specialtandplejen eller praksistandplejen.

    Specialtandpleje er et tilbud til børn og voksne med vidtgående fysisk eller psykisk handikap, der er tilmeldt folkeregistret i kommunen, og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller i omsorgstandplejen.

    Specialtandpleje omfatter

    • Forebyggelse og sundhedsfremme, inklusiv hjælp til og instruktion i tandpleje for den enkelte patient samt undervisning, oplysning og lignende til nøglepersoner omkring patienten
    • Undersøgelser og behandlinger så borgerens tandsæt bevares i en god funktionsdygtig stand under hensyntagen til den enkeltes samlede tilstand.

    Betaling

    Ordningen betales som egenbetaling. I 2023 er egenbetalingen 2124 kroner pr. år, som trækkes automatisk i månedsrater. Børn og unge under 22 år (født efter 31. december 2003), der modtager specialtandpleje, afkræves ikke betaling for behandlingen.

    Formålet med specialtandpleje 

    • At sikre borgeren så god tyggefunktion som muligt
    • At holde borgeren smertefri
    • At give den enkelte borger mulighed for at opretholde sit selvværd og sociale kontakter

    Målgruppen

    Fælles for målgruppen gælder, at borgerne har behov for omfattende sygepleje- eller pædagogisk bistand. Således er ordningen ikke omfattet alle borgere med nedenstående diagnoser.

    Eksempler på omfattede borgere

    • Sindslidende
    • Udviklingshæmmede
    • Cerebral parese
    • Autisme
    • Sklerosepatienter

    Vi anbefaler, at du har ledsager(e) med, da dette fremmer tryghed og sikrer god kommunikation.

    Hvor

    Den kommunale specialtandpleje tilbydes på de kommunale tandklinikker i Hobro og Hadsund. Hvis det ikke er muligt, besøger vi dig, hvor du bor.

    Narkose

    Der kan ved behov tilbydes behandlinger i narkose i specialtandplejen, Aalborg Kommune eller Region Midt. Henvisning hertil foretages af den kommunale tandpleje.

    Visitation

    Ønsker man at blive visiteret til specialtandpleje, skal man kontakte Tandpleje (se kontaktoplysninger nederst), som vil orientere om specialtandplejen og vejlede i, hvordan man ansøger.

    Ønsker du herefter at blive visiteret til specialtandplejen, skal du sammen med en fagperson/støtte kontaktperson fra kommunen, udfylde og indsende helbredsskema. Når vi har modtaget helbredsskemaet, bliver du indkaldt til visitation til ordningen.

    Udfyld helbredsskema

    Om du er berettiget til at blive tilknyttet kommunal specialtandpleje, beror på den tandlægefaglige vurdering, som sker på baggrund af helbredsoplysningerne og visitationen.

    Sødisbakke

    Beboere på Sødisbakke tilbydes undersøgelse og behandlinger hos specialtandplejen, Region Midt, som Mariagerfjord Kommune har kontrakt med. For yderligere information herom kontaktes Sødisbakke eller Mariagerfjord kommunal specialtandpleje direkte.

    Læs mere om hvordan vi behandler patientoplysninger her

    Sidst opdateret: 6. november 2024

    Kontakt

    Tandplejen

    Tandklinik Hobro 

    Skolegade 12

    9500 Hobro

     

    Tandklinik Hadsund 

    Stadionsvej 9

    9560 Hadsund 

    Telefon: 97 11 52 31

    E-mail: tandplejen@mariagerfjord.dk