Gå til hovedindhold

Mariagerfjord 10. klassecenter løfter unges selvværd og fremtidsdrømme

Ungementoren Karen Bjerrum understøtter glade unge i Mariagerfjord 10. klasse.

Mariagerfjord 10. klassecenter

Fra venstre: Emil Meyer Nielsen, Lærke Helt, Kaja Sass og Frederik Jakobsen til 10. klassecentrets dimension onsdag aften. I midten ungementor Karen Bjerrum, som får besøg af mange elever i løbet af skoleåret.

Indhold

    Gå glad i skole - gå glad hjem. Sådan lyder det håbefulde motto, der indkapsler Mariagerfjord Kommunes 10. klassecenters ambition om en god og lærerig skoledag for de ældste elever. Den flotte ambition fik ekstra luft under vingerne, da Mariagerfjord kommune ansatte en ungementor til forebyggende indsatser. Karen Bjerrum hedder ungementoren, som står klar med hjælp og støtte til de elever, der har det svært.

    Døren er altid åben

    -Jeg er her for at understøtte de unges trivsel, og hjælper derfor med alt fra lavt selvværd, fravær, angst, diagnoser, konflikter og problemer med at få struktur på skoledagen. Hvad som helst! Det er de unge, der vælger emnet, og de kan komme til mig lige så ofte, de har brug for det. Min dør er altid åben, siger Karen Bjerrum.
     
    Ungementoren og skolens øvrige personale lægger stor vægt på at være synlige og tilgængelige for de unge. Karen er således også naturligt tilstede på gangene, i klasseværelserne og ved de mange forskellige aktivitets- og trivselsdage, som eleverne er på for at skabe positive og inkluderende fællesskaber på tværs af de fire klasser på 10. klassecentret.
     
    -Uanset hvilke bump de unge møder på deres vej, så er jeg her dagligt som en voksen, de kan få fat i. Hos mig har de et fortroligt rum, hvor de frit kan tale om alt. Jeg vejleder og coacher de unge og forsøger at forebygge problemer, så vi får taget hånd om tingene i tide. Det er nemlig sådan, at unge der trives personligt og socialt, trives også fagligt, og så er de langt bedre rustet til deres videregående uddannelse, når de er færdige hos os, siger Karen Bjerrum.

    Populært tilbud

    Mariagerfjords 10.klassecenter er generelt et populært tilbud og oplever øget søgning fra skoler i og udenfor kommunen, fortæller afdelingsleder Louise Vraa Olesen.
     
    Skolen har haft stor fokus på at skabe gode overgange, derfor prioriterer Karen Bjerrum også en stor del af sin tid på at hjælpe de unge i overgangen fra 9. klasse til 10. klasse. Hun tager elever fra 9. klasse med ind på 10. klassecentret for at fortælle om skolen og vise dem rundt, så de er trygge ved at starte.
     
    Lærke Helt er en af dem, der har takket ja til tilbuddet:
     
    - Jeg brugte Karen, da jeg skulle hertil fra 9. klasse. Jeg var usikker på at starte på noget nyt, hvor jeg ikke kendte nogen. Det gav mig en tryghed og ro, at Karen tog sig tid til at fortælle om 10. klasse og vise mig rundt på skolen inden skolestart, så jeg vidste, hvad der ventede mig efter ferien, siger Lærke Helt.
     
    Lærke er ikke alene. Ungementoren er på rekordtid blevet et populært tilbud både blandt de unge og som samarbejdspartner for centerets lærere, der oplever sparringen på tværs af fagligheder som meget givende.

    Fokus på trivsel giver pote

    Ser man på den landsdækkende ungeprofilundersøgelse står det sort på hvidt, at det øgede fokus på trivsel og forebyggende indsatser som ungementoren giver pote. Ni ud af ti unge har det nemlig godt i skolen, hjemme og blandt venner. Her viser undersøgelsen, at de unge i Mariagerfjord Kommune ligger over landsgennemsnittet og eleverne i 10.klasse ligger i top.
     
    De unge på 10. klassecentret i Hobro har deltaget i ungeprofilen og fortæller, at de har det godt, fordi skolen skaber tryghed, tager sig tid til dem og er gode til at ryste eleverne sammen på kryds og tværs.
     
    Stærkt sammenhold
    Når et nyt skoleår starter er der fuld fokus på at ryste eleverne sammen, danne relationer og positive fællesskaber med aktiviteter, trivselsture og studieture. Det foregår alt sammen med den lille lærerflok på syv engagerede lærere samt ungementoren, så de unge hurtigt lærer dem at kende.
     
    De 91 elever, som kommer til Mariagerfjord 10. klasse fra 25 forskellige skoler, kvitterer meget positivt.
     
    - Det er bare super hyggeligt her. Jeg var i tvivl om, hvad jeg ville efter 9. klasse og derfor valgte jeg 10. klasse. Det bedste valg! Jeg er virkelig vokset det her år. Før var jeg meget nervøs for at gå til eksamener, men ikke mere. Jeg har fået venner for livet her, og fået mulighed for at prøve forskellige uddannelser, så jeg nu er sikker på, at jeg vil på gymnasiet, siger Kaja Sass.
     
    Kaja Sass har ligesom Lærke Helt haft stor glæde af ungementoren, når det gælder selvtillid og hjælp til at skabe struktur i skoledagen.
     
    Mens Lærke, Kaja og de andre 10. klasseelever snart er færdige ved censors grønne bord og klar til en velfortjent sommerferie, er Karen Bjerrum stadig i sving med at sikre, at de får en god færd videre i uddannelsessystemet. Hun tager nemlig også gerne eleverne i hånden og hjælper dem godt i gang med deres kommende ungdomsuddannelser.

    Fakta om ungeprofilundersøgelsen

    Det er foreningen BørnUngeLiv, der står bag undersøgelsen, som 649 unge på kommunens 10. klassecenter, Mariagerfjord Gymnasium og Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser har svaret på.
     
    Det er andet år i træk, at Mariagerfjord Kommune har gennemført Ungeprofilen i 10. klasse, gymnasiet og HEG. Dermed har man mulighed for at følge ændringer i de unges trivsel og adfærd.
     
    Læs undersøgelsen her.

    Sidst opdateret: 27. juni 2024