Unge i Mariagerfjord Kommune har udsigt til sejlads, skumsprøjt og duften af trætjære. Den nordjyske fjordkommune har nemlig modtaget 340.000 kr. fra A.P. Møller Mærsk Fonden til et banebrydende ungdomsprojekt, der kaldes UngHavn. Projektet sigter mod at bekæmpe mistrivsel gennem sejlads, skibsbygning og andre maritime sysler. Desuden skal projektet åbne de unges øjne for de mange spændende muligheder, som de maritime erhverv rummer.
Maritimt ungemiljø
Med UngHavn får unge mellem 12 og 25 år mulighed for at deltage i et hav af maritime aktiviteter. Med nøgleord som fjord, hav, fællesskab og autenticitet skal projektet inspirere de unge til at engagere sig i det maritime miljø og dermed skabe mere liv i de lokale havne.
Ifølge ungdomsskoleleder Lars Otte Koefoed er det ikke tilfældigt, at Mariagerfjord Kommune engagerer sig i projektet.
-Mariager Fjord er en del af vores DNA, og søfart og sejlads er vigtige pejlemærker for vores fælles kulturhistorie. Med projektet får vores unge en unik chance for at indgå i meningsfulde fællesskaber og prøve kræfter med sejlads og træskibsbyggeri. Vi skaber et rum for, at vores unge kan udforske en del af dansk kulturarv og samtidig opbygge selvtillid og kompetencer, som de kan tage med sig videre i livet, siger Lars Otte Koefoed.
Som en del af projektet afholder ungdomsskolen såkaldte rekrutteringssejladser, som skal sætte skub i de unges interesse for det maritime miljø. Det skete onsdag 9. oktober og torsdag 10. oktober, hvor den gamle skonnert Brita Leth lagde fra land fra Hobro.
Lokalt samarbejde
Mariagerfjord Kommune samarbejder i forbindelse med UngHavn med lokale maritime aktører som Skibstømrerhuset og Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord i Hobro, som giver de unge en autentisk oplevelse af skibsbygning og den maritime kulturarv. Her skal de unge bygge skibsmodeller indendørs, når vinteren sætter ind.
-Det er fantastisk at se, hvordan vi nu tager de første skridt mod at få UngHavn til Mariagerfjord. Projektet vil skabe liv i vores havne, nye fællesskaber for de unge og åbne døre til det maritime erhverv, som mange slet ikke kender til. Projektet passer perfekt til vores ønske om at værne om vores bæredygtige og aktive lokalsamfund, som vi fjordfolk har tradition for og holder af, udtaler formand for kommunens kultur- og fritidsudvalg Jørgen Pontoppidan.
UngHavn Danmark er et treårigt projekt, der har til formål at engagere unge i aktiviteter, der fremmer deres trivsel og fremtidige muligheder.
Ideen til projektet opstod i Holbæk, hvor lokale aktører har stor succes med at engagere unge i maritime aktiviteter. Erfaringerne inspirerer nu syv nye kommuner, herunder Mariagerfjord Kommune, til at være med. Projektet modtager otte millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og forventer at tiltrække op mod 3.650 unge i hele landet, herunder særligt unge med udfordringer som ensomhed og social angst.