Bredt forlig i Mariagerfjord, trods svære betingelser
Alle byrådsmedlemmer står bag næste års budget i Mariagerfjord Kommune
Indhold
Det glæder borgmester Mogens Jespersen, at det trods vanskelige betingelser igen er lykkedes med et bredt politisk flertal at blive enige om de næste års budgetter.
- Det er dejligt, at vi i trange tider har et byråd, hvor vi hver især bidrager med at tage ansvar og finde løsninger. Med budgetforliget skaber vi med snusfornuft og benhårde prioriteringer både fokus på at levere service til borgerne, men også et lille overskud på budgettet i 2025, siger Mogens Jespersen, der har stor ros til forligsparterne.
I mange danske kommuner stiger udgifterne til navnlig specialområdet og ældreområdet, og det presser økonomien. Det billede ser vi også i Mariagerfjord Kommune, hvor politikerne i år har været på endnu en hård opgave med at få enderne til at mødes. Forhandlingerne om næste års budget kommer i kølvandet på et udfordrende år, hvor byrådet måtte genåbne anlægsbudgettet for at polstre fjordkommunens kassebeholdning. Skønt likviditeten nu ligger i stabilt leje, er der stadig behov for opbygge kassebeholdningen i de kommende år. Derfor er man nødt til at budgettere med et mindre forbrug, selvom udgifterne stiger. Derfor skal der findes ekstra mange penge på driftsbudgetterne.
Økonomiaftalen mellem KL og Regeringen giver de danske kommuner under et mulighed for at øge deres udgifter til service med i alt 3,2 milliarder kroner. Glæden blev dog kort, da det snart viste sig, at aftalen for mange kommuner stort set gik i nul. Ved Finansloven blev kommunerne derfor kompenseret for budgetåret 2025, og her fik Mariagerfjord Kommune et ekstraordinært etårigt finansieringstilskud på 22 millioner kroner.
Selvom håndsrækningen fra Christiansborg på kort sigt giver arbejdsro, ser borgmester Mogens Jespersen sorte skyer i horisonten.
- Allerede i 2026 må vi sande, at vi atter døjer med røde tal på bundlinjen. Det skyldes en uheldig kombination et stagnerende folketal og en befolkningssammensætning, hvor der bliver flere plejekrævende ældre og færre i den arbejdsdygtige alder, forklarer borgmesteren.
27,9 millioner omprioriteres
Forliget rummer en lang række indskrænkninger af driftsbudgetterne på i alt 27,9 millioner kroner.
Kommunens administration må blandt andet holde for med reduktioner på tværs fagområderne. Man finder også 4,4 millioner kroner på kommunens indkøb og konkurrence fra private leverandører. På ældreområdet reduceres budgettet til aktivitetscentre med en million kroner i 2025 og to millioner kroner de følgende år. Det betyder, at der bliver færre aktivitetscentre end de seks nuværende.
På familieområdet nedjusteres budgettet med tre millioner. Det sker på baggrund af gode erfaringer med alternative anbringelsesformer, såsom netværksanbringelse og familiepleje, samt forebyggende foranstaltninger.
Millioner til specialundervisning til børn
Som mange andre kommuner oplever Mariagerfjord Kommune, at udgifterne til specialundervisning stiger år for år. På den baggrund afsætter parterne 16 millioner kroner til den centrale visitationspulje på specialundervisningsområdet, så budgettet nu stemmer med det forventede forbrug.
I lighed med sidste år afsætter parterne 22 millioner kroner til en særlig servicebuffer, der er reserveret til at dække eventuelle kommende uforudsete udgifter på de borgernære velfærdsområder. Det skaber et mere solidt fundament under kommunens økonomi, når der allerede ved budgetlægningen tages højde for, at udgifterne på de store velfærdsområder på grund af befolkningsudviklingen er yderst vanskelige at styre.
Budgettet rummer også enkelte taksstigninger. Således må forældre med børn i SFO belave sig på i fællesskab at skulle bidrage ekstra via egenbetalingen.
Støtte til campus, saltcenter og havnepark
På anlægsområdet vælger aftaleparterne at støtte planerne om at etablere Campus Hobro, som arbejder for at samle 25 uddannelser i midtbyen. Her har man i 2027 givet tilsagn om 25 millioner kroner i anlægsstøtte, der primært vedrører byggegrunde, samt yderligere 25 millioner til at flytte kommunens ungecenter og 10. klassecenter ind på et eventuelt kommende campus. I 2028 har man desuden afsat 15 millioner kroner til infrastruktur i forbindelse med et campus.
Mariager Saltcenter får 6 millioner kroner til at renovere centret, som formidler saltets kulturhistorie og som er et hit både blandt kommunens borgere og turisterne. Den samlede renovering beløber sig til 28,9 millioner og er betinget af yderligere ekstern finansiering. Her har saltcentret allerede en bevilling i hus på 11,2 millioner kroner fra Nobian, lokalt kendt som ’Dansk Salt’.
Desuden afsætter budgettet 5 millioner kroner til medfinansiering af Havneparken ved brolandingen i Hadsund. Projektet er støttet af RealDania og Ny Carlsbergfondet, som gearer kommunens penge, så det ender på en samlet byggesum på 13 millioner kroner.
Frem til 2028 afsætter aftaleparterne i alt 30 millioner til at renovere og forny bygninger med borgernære funktioner. Det drejer sig blandt andet klinikker, daginstitutioner og ældrecentre.
Mariager Skole
Forligsparterne afsætter også yderligere tre millioner kroner til at renovere Mariager Skole, så fornyelsen af skolens gymnastiksal, samt parkerings- og ankomstarealer nu beløber sig til 13,2 millioner kroner. Yderligere 8,2 millioner kroner er øremærket til at etablere en ny specialklasseafdeling til elever med autisme på skolen.
Partierne afsætter også 10 millioner kroner til udvikling af Arden Bytorv. Det er her en betingelse for bevillingen, at de gode lokale kræfter selv finder fem millioner kroner til projektet.
Nye initiativer.
Da rammerne er stramme, er det naturligvis småt med nye initiativer. Parterne lægger dog vægt på, at forliget fastholder mange gode initiativer, der understøtter byrådets vision. Desuden er det lykkedes at trække nogle tidsler ud af den buket af spareforslag, som politikerne måtte slås med. Det gælder blandt andet en rammebesparelse på PPR på 500.000 kroner, en reduktion på 1,5 millioner kroner på vuggestuerne, færre nattevagter i hjemmeplejen, afskaffelse af parrådgivning og den vederlagsfri fysioterapi.
Der er fundet plads til at støtte Destination Himmerlands projekt, Udviklingsplan for Jyllands Østkyst, som også Erhvervsfremmestyrelsen, RealDania og Dansk Kyst- og naturturisme bakker finansielt op om. Desuden får Sortemosehuset i Arden fra 2026 et driftstilskud på 150.000 kroner, så lokale kræfter kan forvandle den gamle skovløberejendom til et brugerdrevet aktivitetsbase for naturformidling og friluftsaktiviteter.
Parterne tager også initiativ til at tilbyde kurser for børn, der har søskende med handicap eller diagnoser. Kurserne tager udgangspunkt i gode erfaringer fra Astrup Skole, der på skolebestyrelsens initiativ og med hjælp fra frivillige og fonde, tilbyder søskendekurser.
Flere tilflyttere
Kigger man i krystalkuglen bliver Mariagerfjord Kommune ramt af befolkningsudviklingen. Her er det afgørende, at Mariagerfjord Kommune får succes med bosætningsindsatsen, så mange flere får lyst til at slå sig ned i den nordjyske fjordkommune.
- Vi gør alt, hvad vi kan for, at folk skal få øje på, at Mariagerfjord Kommune er et skønt sted at slå sig ned og se børnene vokse op. Hos os kan du bo nær skoven, stranden og Danmarks smukkeste fjord. Vi vil styrke vores unikke kvaliteter i land og by og dyrke de lokale fællesskaber. Det har vi fjordfolk givet hinanden håndslag på, så det skal vi nu nok lykkedes med, slutter borgmesteren.
Skatten er uændret
Som led i budgetaftalen fastholdes kommuneskatten på 25,9 procent. Grundskylden, der fastsættes på landsplan, er fortsat 15,7 promille.
Bag forliget står partierne Venstre, Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Malene Ingwersen.
Byrådet 1. behandlede budgettet på byrådsmødet torsdag aften. Se punktet på byrådets dagsorden
Kontaktinformation
Borgmester Mogens Jespersen (V)
Tlf. 97 11 30 00
Jesper Skov Mikkelsen (V)
Tlf. 51 48 18 33
Leif Skaarup (S)
Tlf. 21 22 33 31
Jens Riise Dalgaard (S)
Tlf. 25 20 21 50
Jens-Henrik Kirk (C)
Tlf. 40 30 70 79
Jørgen Hammer Sørensen (O)
Tlf. 24 44 39 23.
Peder Larsen (F)
Tlf. 28 38 02 03
Malene Ingwersen (UP)
Tlf. 31 95 24 10
Kommunaldirektør Anne Velling
Tlf. 24 84 24 32
Stabschef Martin Vellerup Andersen
Tlf. 21 12 42 06