Kontakt
Overfladevand
Alle kommuner i Danmark med oplande til fjorde, hvor miljøforholdene er dårlige, er af Staten blevet pålagt at gennemføre tiltag til forbedring af miljøforholdene. For Mariagerfjord Kommune gælder det primært Mariager Fjord.
Alle kommuner i Danmark med oplande til fjorde, hvor miljøforholdene er dårlige, er af Staten blevet pålagt at gennemføre tiltag til forbedring af miljøforholdene. For Mariagerfjord Kommune gælder det primært Mariager Fjord.
I øjeblikket er det eneste værktøj til forbedring af miljøforholdene i fjorde, etablering af større vådområder.
For Mariager Fjord er det beregnet, at vådområder skal spare fjorden for 38,9 tons N (kvælstof) årligt. I oplandet til Mariager Fjord har kommunen kun kunnet finde et enkelt sted, der var velegnet til et større vådområdeprojekt. Det er i forbindelse med Korup Å mellem Aalborgvej og Teglbakkevej. Dette projekt er beregnet til at kunne spare fjorden for 25 tons N på årsbasis.
Vådområder er en form for naturlige rensningsanlæg. De renser næringsrigt vand for organisk kvælstof (gødning).
Organisk kvælstof er problematisk, når det i større mængder ender i fjorden. Her virker det som gødning for specielt algerne, der med de rette forhold kan formere sig eksplosivt. I store mængder spærrer de for lyset til de vigtige bundplanter, og når algerne dør, falder de ned på bunden, hvor bakterier går i gang med at fortære dem. Under processen bruges den livsvigtige ilt fra vandet, og der kan i visse tilfælde opstå iltfrie forhold ved bunden, hvor de fleste levende organismer ikke kan overleve.
Der benyttes oftest to forskellige principper ved fjernelse af kvælstof gennem vådområder.
I begge tilfælde sker der ved naturlige processer en omsætning af organisk kvælstof til luftbåret kvælstof. Når kvælstoffet bliver luftbåret, er det ikke længere et problem for naturen.
Vådområdet ved Korup Å benytter den sidstnævnte metode.
Her under kan du finde de rapporter, der ligger til grund for etablering af vådområdet ved Korup Å:
Teknisk forundersøgelse
Bilag 1-6
Oversigtskort
Nuværende afvandingsforhold
Projekterede ændringer
Fremtidige afvandingsforhold
Detailprojekt/Udbudsmateriale
EU-skilt - Vådområdeprojekt Korup Å
§ 3 dispensation
Dispensation
Bilag 1 - Oversigt over de berørte naturarealer
Bilag 2 - Nyt vandløb
Bilag 3 - Projektområde
Projektet ved Glenstrup sø er en forundersøgelse. Det vil sige en undersøgelse der skal afdække muligheder og udfordringer ved en eventuel realisering af projektet.
Projektet er opstået på baggrund af vandplan 2016-2021, der angiver en fosforbelastning af Glenstrup sø. Fosforbelastningen er medvirkende til en dårlig miljøtilstand i søen.
I projektet er undersøgt mulighederne for at tilbageholde fosfor i det gamle True sø område (drænet/tørlagt sø), ved oversvømmelse af de vandløbsnære arealer.
Når vandløbsnære arealer ind imellem oversvømmes af vandløbsvand aflejres der fosfor, der bindes til jorden. Området ligger opstrøms Glenstrup sø i vandløbssystemet Østerkær Bæk.
Forundersøgelsen viste, at det ikke er muligt at tilbageholde yderligere fosfor i området, der allerede i dag fungerer ved fosfortilbageholdelse. Da det stod klart efter den tekniske forundersøgelse blev projektet afbrudt og den ejendomsmæssige forundersøgelse derfor ikke gennemført.
Projektet ved Helberskov Enge er en forundersøgelse. Det vil sige en undersøgelse der skal afdække muligheder og udfordringer ved en eventuel realisering af projektet.
Projektet er opstået på baggrund af vandplan 2016-2021, der angiver et behov for at fjerne 23,9 tons kvælstof ved hjælp af vådområder til Mariager Fjord. Kvælstofbelastningen af Mariager Fjord er med til at hindre målet om opnåelse af god økologisk tilstand.
I projektet er undersøgt mulighederne for at flytte digerne og oversvømme et areal på ca. 316 ha. Oversvømmelsen kan, på grund af den lave beliggenhed, kun ske ved at pumpe vandløbsvand ind over området.
Der er beskrevet 3 scenarier hvor forskellen primært er placeringen af pumpen og dermed størrelsen på det opland der ledes vand til området fra.
Når et areal oversvømmes af kvælstofholdigt vand opstår iltfrie forhold. I det tilfælde begynder bakterier i deres nedbrydning at bruge kvælstof i deres nedbrydningsproces og resultatet er, at det vandbårne kvælstof frigives til luften og hermed ikke længere er en belastning for vandområderne.
Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).
Projektet ved Klejtrup Sø er en forundersøgelse. Det vil sige en undersøgelse der skal afdække muligheder og udfordringer ved en eventuel realisering af projektet.
Projektet er opstået på baggrund af vandområdeplan 2016-2021, der angiver en fosforbelastning af Klejtrup Sø. Fosforbelastningen er medvirkende til en dårlig miljøtilstand i søen.
I projektet er undersøgt mulighederne for at tilbageholde fosfor i 3 tilløb til søen, Klejtrup Bæk, Dremstrup Bæk og Fristrup Bæk, ved oversvømmelse af de vandløbsnære arealer.
Når vandløbsnære arealer ind imellem oversvømmes af vandløbsvand aflejres der fosfor, der bindes til jorden. Bækkene løber til søen i den nordlige ende.
Forundersøgelsen forventes gennemført i vinterhalvåret 2020-21.
Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL)
I denne fantastiske ådal, der rummer potentiale for store naturværdier, har Mariagerfjord Kommune fået tilskud til at gennemføre en forundersøgelse, der undersøger mulighederne for at gennemføre et lavbundsprojekt i området. En del af projektområdet er beliggende inden for Natura 2000 område nr. 222 Villestrup Ådal.
Undersøgelsesområdet omfatter ca. 400 ha. I området undersøges jordbunden og der laves beregninger på hvor meget Co2 og kvælstof en evt. realisering af et lavbundsprojekt vil kunne bidrage med.
Der laves samtidig interviews med lodsejerne inden for området for at afdække deres holdning og ønsker til et evt. lavbundsprojekt.
De samlede resultater indgår i overvejelser om, hvorvidt der kan gennemføres et lavbundsprojekt i området.
EU-kommissionen, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Overfladevand