Gå til hovedindhold

Byggeaffald

Byggeaffald skal anmeldes til kommunen for at sikre, at ressourcer fra nedrivningsarbejde identificeres og at bygge- og anlægsaffald bliver håndteret på en sådan måde, at problematiske stoffer udsorteres, og at affaldet materialenyttiggøres.

Indhold

    Byggeaffald

    Byggeaffaldet fra byggearbejder (nedrivning eller renovering) skal anmeldes hvis:

    • Der er over 1 tons affald, eller
    • Der udskiftes termoruder, der kan være fremstillet i perioden 1950 til 1977 

    Bygherren har pligt til, inden arbejdet påbegyndes, at få foretaget en miljøscreening og miljøkortlægning af bygningen, for at afdække, om der kan være anvendt problematiske stoffer.

    Ved anmeldelse af byggeaffaldet, sikres korrekt bortskaffelse af forurenet eller farligt affald, samt korrekt håndtering af andet byggeaffald, der eventuelt kan genanvendes eller nyttiggøres. 

    Alle typer affald skal anmeldes uanset om det er forurenet, genanvendeligt, forbrændings- eller deponeringsegnet. 

    Byggearbejdet må, forudsat at relevant tilladelse efter anden lovgivning er givet, først påbegyndes når:

    • Affaldsanmeldelsen er godkendt, eller
    • Tidligst to uger efter at affaldsanmeldelsen er indgivet.

    Bygge- og anlægsaffald skal anmeldes på www.bygningsaffald.dk.

    Her kan du læse mere omkring anmeldelse af byggeaffald: https://mitbyggeaffald.dk

    Farligt affald

    Indgår der farligt affald i byggeaffaldet, skal det anmeldes og håndteres særskilt som farligt affald.

    Jævnfør Mariagerfjord Kommunes regulativ anvises farligt affald til: Nordværk Farligt Affald.

    Hvornår kan bygninger indeholde miljøfremmede stoffer?

    Ved nedrivningsarbejder, renoveringsarbejder samt vedligeholdelsesarbejder på bygninger og anlæg, eller berørte dele heraf, kan materialerne indeholde miljøfremmede stoffer.

    Læs om PCB.

    Læs om miljøfremmede stoffer i bygninger og byggematerialer. 

    Yderligere om bygge- og anlægsaffald

    Analyseparametre

    Miljøafdelingen i Mariagerfjord Kommune har besluttet, at der i forbindelse med screeninger og kortlægninger af nedrivningsejendomme skal analyseres for:

    • Asbest
    • PCB
    • Klor paraffiner (kortkædede)
    • PAH
    • Tungmetalpakken
      • Cadmium
      • Kviksølv
      • Bly
      • Chrom
      • Kobber
      • Nikkel
      • Zink

    Følgende materialer skal altid analyseres efter følgende krav:

    • Malede/kalkede facader
      • Tungmetaller
    • Sokkelmaling 
      • Tungmetaller
      • PAH
    • Radiatorer 
      • PCB

    Grænseværdier

    Om byggeaffald kan genbruges eller om det skal til forbrænding, almindeligt deponi, særlig behandling på et specialforbrændingsanlæg eller specialdeponi som farligt affald afhænger af koncentrationerne i indholdsstofferne. Grænserne ses i nedenstående tabel.

    * Stofferne er omfattet af summeringsreglerne for HP 14 ”Økotoks” gældende pr. 5. juni 2018. Hvis koncentrationen af de enkelte stoffer er mellem 1.000 og 2.500 ppm, skal de lægges sammen. Hvis den samlede værdi overstiger 2.500 ppm, er det farligt affald.

    ** Evt. nyttiggørelse, jf. restproduktbekendtgørelsens §16, med et maksimalt indhold af PCB op til 2,0 ppm (målt ved kilden og i overfladen det sted, hvor koncentrationen vurderes at være højest) skal anmeldes til kommunen 4 uger før anvendelsen.

    *** Hvis koncentrationen er over 10.000 mg/kg, skal affaldet klassificeres som farligt affald. Der er koncentrationer mellem 1.000 og 10.000 mg/kg kan nedenstående trinvise procedure bidrage til at afgøre om der er tale om farligt affald.

    Trinvis procedure til klassificering af farligt affald ud fra indhold af kulbrinter

    Før nedrivnings- eller renoveringsarbejdet påbegyndes skal der foretages en Miljøscreening og Miljøkortlægning af de berørte bygningsdele.

    En miljøscreening er en indledende undersøgelse, som har til formål at risikovurdere, om der kan være forekomster af problematiske stoffer. Miljøscreeningen bruges som planlægningsværktøj til selve miljøkortlægningen. Hertil kan benyttes oplysninger fra BBR, besigtigelse af bygningen o.lign.

    Miljøkortlægningen er en detaljeret undersøgelse af udbredelse, udbredelsestyper, omfang og lokaliseringer af problematiske stoffer, som afsluttes med udfærdigelsen af en miljøkortlægningsrapport. 

    Der skal typisk udtages materialeprøver til analyse, så man kender koncentrationen af problematiske stoffer. Alt efter mængden af- og hvilken type stoffer der er tale om, anvises en korrekt håndtering af affaldet. Prøverne analyseres ved et analyselaboratorie.

    For nedrivnings- og renoveringsarbejde under 250 m2 stilles ingen krav til, hvem der udfører screening eller kortlægningsrapport. Det anbefales at kontakte en miljørådgiver eller entreprenør med erfaring indenfor området, så materialet er fyldestgørende for byggearbejdet.  

    I Mariagerfjord Kommune skal affaldsanmeldelse af byggeaffald ske via www.bygningsaffald.dk
    Oplysninger der skal angives i affaldsanmeldelsen, jf. Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde §3:

    1. Anmeldelsesdato
    2. Bygherrens navn og adresse.
    3. Ejendommens adresse og matrikelbetegnelse.
    4. Forventet dato for, hvornår byggearbejdet igangsættes.
    5. Navn og adresse på den, der har udført miljøscreening- og kortlægningen.
    6. Dato for miljøscreening- og kortlægningen.
    7. Byggeår og eventuelle renoveringsår.
    8. Forekomsten og koncentration af problematiske stoffer.
    9. Miljøkortlægningsrapport med resultat af analyser af repræsentative prøver i medfør af miljøkortlægningsforpligtelsen, samt beskrivelse af screening, der ligger til grund for materialeprøver herunder:
      –    Indledende undersøgelse af hvilke data der er tilgængelige om bygningen/bygningerne, eller dele heraf (desktop-studie), herunder analyse af stamdata og tegninger, f.eks. BBR data og info fra bygningsejere.
      –    Lokalisering af materialer med problematiske stoffer angivet med billede eller tegning, hvor der kan opstå tvivl.
      –    Hvordan problematiske stoffer gennem mærkning, skiltning eller andre tiltag er identificeret.
      –    Hvordan materialer indeholdende eller forurenet med problematiske stoffer er planlagt saneret, udsorteret, fjernet og håndteret.
    10. De forventede affaldsmængder og –typer for det samlede projekt fordelt på EAK-koder underopdelt i affaldsfraktioner.
    11. Modtager af affald eller en angivelse af, hvordan bygge- og anlægsaffald, som benyttes på samme matrikel, påtænkes nyttiggjort.

    Der er nye regler for nedrivningsarbejder, hvis det fjernede etageareal udgør mindst 250 m2, Jf. Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde Kapitel 3.

    Disse regler træder endeligt i kraft pr. 1. juli 2025, jf. §41.

    Hvis du har spørgsmål hertil, kan du kontakte Miljø- og Klimaafdelingen på byggeaffald@mariagerfjord.dk

    Byggeaffald skal som minimum sorteres i følgende fraktioner:

    • Natursten, f.eks. granit og flint
    • Uglaseret tegl (mur- og tagsten)
    • Beton
    • Blandinger af materialer fra natursten, uglaseret tegl og beton
    • Jern og metal
    • Gips
    • Stenuld
    • Jord
    • Asfalt
    • Blandinger af beton og asfalt
    • Termoruder, der er egnede til genanvendelse

    Genanvendelige fraktioner, som ikke er byggeaffald, f.eks. pap, plastfolie og paller skal også sorteres fra til genanvendelse.

    Genanvendeligt affald, der ikke kan anvendes på stedet, skal afsættes til godkendt modtageanlæg eller anden godkendt genanvendelse. Restaffald, som ikke kan genanvendes, skal bortskaffes til deponi eller forbrænding.

    Hvis byggeaffaldet er forurenet eller farligt på grund af højt indhold af problematiske stoffer, skal det bortskaffes til godkendt affaldsmodtager.

    Nogle byggematerialer kan sagtens genbruges til samme formål, som de har været brugt til hidtil. Det kan f.eks. være mursten eller isolering. Genbrug kan ske uden tilladelse for affaldstyper nr. 1-7 (se bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald)

    Uforurenet bygge- og anlægsaffald må oplagres på nedrivningsstedet i op til 1 år.

    Uforurenede sten-, uglaserede tegl-, mursten- og betonmaterialer eller blandinger heraf, kan efter forarbejdning uden tilladelse anvendes som erstatning for primære råstoffer. Med forarbejdning menes nedknusning til en materialestørrelse svarende til primære råstoffer til samme formål.

    Læs mere om genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald.

    Ved uforurenet bygge- og anlægsaffald forstås bygge- og anlægsaffald, hvor det med høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at affaldet ikke indeholder forurenede materialer eller stoffer i et sådant omfang eller af en sådan art og koncentration, at anvendelsen af affaldet kan have skadelig virkning på miljøet eller menneskers sundhed.

    Affaldet må således ikke indeholde forurenende stoffer, herunder stoffer, der kan give anledning til forurenende nedsivning til jord eller grundvand, i koncentrationer der overstiger grænseværdierne. F.eks. imprægneret træ, PCB, tjære, sod, rester af maling og lak.

    Hvis der i forbindelse med nedbrydning benyttes knuseanlæg, skal denne aktivitet anmeldes til Miljøafdelingen. Dette gøres ved at benytte selvbetjeningsløsningen ”Anmeldelse af midlertidige aktiviteter”.

    Sidst opdateret: 11. juni 2024

    Kontakt

    Teknik og Miljø

    Bygge- og anlægsaffald

    Østergade 22

    9510 Arden

    Telefon: 97113000

    E-mail: byggeaffald@mariagerfjord.dk