GASmuseet har flotte udstillinger og scienceUNIVERSET til legende læring og aktiviteter om energi for børn og unge.
De oplevelser som GASmuseet byder på indenfor vil man gerne fortsætte i uderummet, dvs. i ’Indre Gård’ på ’Plænen’ og ved ’Byhaverne’. Der ønskes etableret et sammenhængende og multifunktionelt uderum, der kan benyttes af alle – og i alle aldre. Der må gerne være uderum med plads til samling, ro, læring, kreativitet og aktivitet, og det skal gerne kunne bruges til leg og læring for børnehaver, skoler og familier før eller efter et besøg på GASmuseet.
Samtidig skal det have en ’stand-alone-effekt’ og dermed være et besøg værd i sig selv. Et sådant aktivitetsområde vil give mulighed for fælles aktiviteter og oplevelser uanset om man besøger GASmuseet eller ej.
Det overordnede projekt, som man søger midler til her, er delt i en fase 1:
- ’Indre Gård’ med en ’gamewall’, en klatrevæg og elementer til læring om vand og energi samt affald og genbrug.
- I fase 2 vil museet søge at realisere planerne for 'plænen’ og ’Byhaverne’ med bl.a. Power Wheel, Bevægelses-/Tarzanbane og insekthotel.
Nærværende ansøgning drejer sig udelukkende om midler til realisering af fase 1. Projektet er i sin helhed skitseret i ”GASmuseet – Læring, aktivitet og fællesskab, som er vedhæftet. Fase 1. er beskrevet på siderne 12-13 i projektbeskrivelsen.
GASmuseet har udstillinger og aktiviteter om fortid, nutid og fremtid. I GASmuseets historiske udstillinger og i ScienceUNIVERSET med energiforsøg, energispil, leg og læring kan man opleve historien med alle sanser.
I udstillingerne er der fokus på energiens betydning for vores dagligliv, og man kan få indblik i, hvor energi skal komme fra i fremtiden samt energiens betydning for vores miljø og klima. GASmuseet har således fokus på legende og lærende aktiviteter i udstillingerne og ikke mindst på ’hands-on’ aktiviteter i ScienceUNIVERSET.
Den linje, som er etableret i udstillingerne og i ScienceUNIVERSET med fokus på forsøg og aktiviteter, leg og læring, vil man gerne fortsætte udenfor i gårdrummet, på plænen og ved byhaverne, så der kommer sammenhæng mellem det, man kan opleve inde på museet, og det man kan opleve udenfor.
Udenfor er der nu ’Byhaverne’, som er etableret i samarbejde med 4H og Red Barnet samt Produktionsskolen i Hobro i 2016. Projektet er støttet af 4H og Nordea. I byhaverne har man med udgangspunkt i begrebet bæredygtighed undervisning i havedyrkning og biavl sammen med 4H i Vebbestrup og Aarhus, bl.a. støttet af Sparekassefonden.
På plænen er der desuden LandART skulpturen Alphabet, lavet af to amerikanske kunstnere i 2016. En skulptur, som gradvist vil blive overgroet og senere igen forvitre og forgå – et symbol på livets gang.
I Gårdrummet ved GASmuseet er det oplagt at bruge ’rummet’ til at få etableret en dynamisk sammenhæng mellem inde og ude. GASmuseets varierede gård- og uderum rummer som helhed oplagte muligheder for at etablere ’rum’ for aktiviteter, hvor børn og voksne kan lære om energi samtidig med, at de bevæger sig – i fællesskaber med andre børn og/eller voksne. Man ønsker således at etablere et uderum/aktivitetsområde, som vil gøre det muligt at fortsætte besøget og fortsætte med fælles aktiviteter og oplevelser.
Uderummet må gerne gøre skovturen eller havneturen mere interessant for lokale borgere, men også gøre et besøg på Hobro Havns kultursteder og spisesteder attraktivt for vores turister/gæster.
Kort og godt vil man gøre GASmuseet og Hobro Havn til et bedre og sjovere sted at besøge, fordi det vil byde på nye oplevelser og aktiviteter, der kan skabe fællesskab, give motion og samtidig læring om energi.
Uderummet vil også udvide mulighederne på GASmuseet for at lave spændende aktiviteter og leg og læring for børn og børnefamilier samt for de organisationer, som man samarbejder med, dvs. man vil kunne lave flere arrangementer for børn og unge, hvor man lærer gennem at ’gøre og røre’ og bevæge kroppen, og hvor de gennem fysisk leg og bevægelse kan opleve og erkende, hvad energi er og kan være.
Projektet vil også indvirke på GASmuseets muligheder – men måske også andre havneaktørers muligheder – for at udvikle nye aktiviteter og lave nye samarbejder, der kan understøtte udviklingen yderligere på GASmuseet og på havnen. Man kan således forestille sig, at projektet kan knytte nye foreninger og organisationer til museet og området, således at museet og havnen bruges endnu mere af lokale borgere og af turister.
Uderummets aktiviteter vil også øge skolernes interesse for at bruge GASmuseet, fordi der kan laves ’legende læring’, der ligger i forlængelse af det, man laver i relation til udstillingerne og særligt ScienceUNIVERSET med forsøg og øvelser samt energispillet.
Budget for fase 1:
Klatrevæg med ord | 69.000 kr. |
Gamewall | 72.597 kr. |
TalkingBin | 39.000 kr. |
2x Powerhandle Energihåndtag | 13.850 kr. |
Vandsøjle med tågeproduktion | 11.000 kr. |
Audiosense lydhjul m/duft | 22.200 kr. |
Jordarbejde m.v. | 14.000 kr. |
Udlægning af gummiplank inkl. bortskaffelse af gamle fliser | 38.000 kr. |
Terrasseplank i gummi grøn/grå 150x20x4,5 (345 stk.) | 75.555 kr. |
Gummifliser FH85 grøn/grå 21 m2 | 12.579 kr. |
Opholdsrum rionet/robiniestolper med 2 sider | 38.970 kr. |
Information og formidling | 20.000 kr. |
Ialt: 426.751 kr. (ex. moms).
Ialt: 533.438 kr. (incl. moms).
Der er indhentet to tilbud på opgaven, hvoraf ovenstående er det laveste.
Foreløbrig finansieringsplan:
LAG, Himmerland (bevilget) 200.000 kr.
Sparekassen Hobro - Fonden (bevilget) 100.000 kr.
Region Nordjylland (ansøgt) 30.000 kr.
Nordea-fonden (ansøgt) 30.000 kr.
GASmuseets egenfinansiering 10.000 - 20.000 kr.
GASmuseet får 50 % momsrefusion.
GASmuseet ansøger Mariagerfjord Kommune (Udvalget for Kultur og Fritid) om et tilskud i størrelsesordenen 50.000 - 60.000 kr.
Projektet forventes etableret i løbet af 2019.
Såfremt projektet ikke opnår fuld finansiering kan enkeltelementer trækkes ud.
GASmuseet har fremsendtprospekt, der viser enkeltelementerne i projektet.
Fagenheden for Kultur og Fritid er løbende inddraget som sparring på projektet, som - ud fra en faglig vurdering - kan tilføre både museet og borgerne i Hobro et spændende og lærerigt udeaktivitetsrum.